maanantai 24. marraskuuta 2014

Kayman Raider Vihtijärvellä

Kayman Raider on suorakölilinjainen ja sen vesilinja on pitkä. Nopea kajakki. 
Kayman Fury tuntui muutaman viikon takaisilla testilenkeilläni aavistuksen hitaalta. Lähes tasapohjaista Furya ei ole suunniteltu nopeaan kuntolenkkeilyyn vaan aallokkoon. Nopealle kuntolenkille tai retkelle Kayman tarjoaa  jyrkän v-pohjan varassa uivaa Raideria.

Kayman Raider on 549 cm pitkä ja 52 cm leveä. V-pohja on melko jyrkkä, selvästi jyrkempi kuin vanhassa verrokkikajakissani Revalissa. Kajakkien pituus on lähes sama, Raider on kaksi senttiä kapeampi. Raiderin levein kohta on istuinaukon takaosassa, ja keula kapenee jo istuinaukon matkalla voimakkaasti. Kapeutta kuvaa hyvin se, että Raiderin jalkatilassa säärten ulkosivut nojaavat polkimien säätövarsiin.

Kapea etukansi on voimakkaasti viistetty. Mela ei osu edes vahingossa kannen reunaan pystyllä tyylillä meloessa.

Olin kuumeessa. Viivyttelin testilenkille lähtöä, koska pelkäsin tasapainoni horjuvan kapean, v-pohjaisen kajakin kanssa. Turhaan. Raider tuntuu hämmästyttävän vakaalta niinkin kapeaksi ja jyrkkäpohjaiseksi kajakiksi. Ei ehkä aloittelijan ensimmäinen kajakki, mutta ei yhtään Revalia epävakaampi. Toissijaista vakautta en kuumeen, jäätyvän järven ja oman mukavuuteni vuoksi tullut kokeilleeksi. Veikkaan, että eskimo nousee Raiderilla helposti, koska kylkiprofiilista puuttuu reilu, pyörähdystä jarruttava kulma.

Kevyttä menoa pariasteisessa vedessä. Kansi on kauttaaltaan matala, vain istuinaukon etuosa on korkeampi. 
Raiderin sivuprofiili näyttää samanlaiselta kuin samalla järvellä pari vuotta sitten kokeilemani Point XP18. Pointin pohja on loiva V, Raiderin jyrkkä. Siinä, missä tuuli tarttui Pointiin heti, kun peräsimen nosti vedestä, Raider on huomattavasti vakaampi. Kajakilla saattaa meloa suoraan kaikkiin suuntiin 3-4 metrisessä tuulessa ilman evää tai peräsintä.

Raiderissa on sekä evä että peräsin. Peräsimen voisi jättää pois, ellei halua pitää sitä mukana varalla. Evä riittää hyvin suunnanpitoon, ja kajakki kääntyy helposti kallistamalla. Tietysti peräsin on mukava ja vaivaton. Toisella testilenkilläni oli muutama aste pakkasta ja evävaijeri jäässä. Käytin peräsintä, kunnes evävaijeri notkistui pariasteisessa vedessä.

Raiderin ohjaamossa on asiat kohdallaan. Istuin tuntuu hyvältä ilman pehmusteita, reisituki on sopivalla korkeudella, ja kajakkiin kytkeytyy napakasti. Tässä voisi istua kellon ympäri.
Vaikka polvet ovat reisitukien alla, ne eivät tässä kajakissa olen kovin leveällä. Polvet mahtuvat kohtalaisesti reisitukien väliinkin. Matala päiväluukku ei haittaa istuimelle pujottautumista.
Raiderin istuinaukko tuntuu samalta ja minulle yhtä sopivalta kuin Furyssa. Tähän istuimeen ja reisitukeen ei kaipaa fylliä. Samoin kansien muotoilu vaikuttaa samalta tavaratilojen luukkuihin asti. Kapean etukannen viisteet ovat oikeassa kohdassa ja kulmassa niin, että jalkaterät mahtuvat hyvin kannen alle eikä mela kolhi kannen reunaan.  Polvet mahtuvat juuri ja juuri reisitukien väliin niin, että on mahdollista meloa polvet yhdessä. Reisitukien allakaan ne eivät tosin ole kovin levällään. Tässä kajakissa ei mahdu kovin leveään sammakkoasentoon.

Edessä on pieni päiväluukku. Takana pikkuluukun kansi on reilun kokoinen ja keskellä eikä reunassa niin kuin yleensä. Tavaratilojen puolikovat luukut ovat soikeita ja riittävän suuria. Kannella on reilusti kumiköysiä, ja edessä on melaparkki. Istuimen takana ei ole haittaamassa joissakin kajakeissa yleistyneitä melaremmejä.

V-pohjan kulma ja keulan kapeus näkyvät hyvin polkimien ja etulaipion kohdalta. 
Luulen, että Kayman Raider on nopea kajakki. Ensimmäisen lyhyen testilenkkini kahden ensimmäisen kilometrin keskinopeus oli SportTrackerin mukaan 9,1 km/h. Varsinainen testilenkki sujui kilometrin verran hitaammin, koska olin kuumeessa, oli pakkasta ja kokeilin kajakin käsittelyä eri tuulensuunnilla. Hyvä keskinopeus sekin talvikelillä kuivapuvussa ja paksuissa varusteissa.

SportTracker väitti toisen testilenkin huippunopeudeksi 16,1 km/h, kun se ensimmäisellä oli 13,1 km/h. Lukija päätelköön, voiko SportTrackerin hetkellisiin nopeuslukuihin luottaa.  Furyn vastaava huippu oli 9,7 km/h, mutta keskinopeus jäi reiluun seitsemään.

Tämän vuoden sadan kilometrin päivämelonta jäi tekemättä. Kayman Raider vaikuttaa satasen päivälenkille sopivalta kajakilta. Suunnittelin jo melovani matkan otsalampun valossa, mutta nouseva flunssa, kuume ja pakkanen laskivat intoa. Tyydyin lyhyisiin testilenkkeihin.

Kenelle Kayman Raider sopii?

Kayman Raider on linjakkaan näköinen kajakki, kuin muskelivene massivisine keuloineen. Keula ei meloessa ui kovin korkealla, koska pohjan v-kulma on jyrkkä. Luulen, ettei tuuli siihen kovin hanaksti tartu. Massiivinen keula houkuttelee retkioloissa lastaamaan keulaan ehkä liiankin paljon painoa.

Ostaisin Raiderin kuntolenkeille ja nopeille retkille ainakin sisävesille ja rannikkovesiin. Aallokkoa en päässyt kokeilemaan. Voi olla, että kokenut meloja Raiderilla sielläkin pärjäisi.   Perinteinen brittityyppinen kajakki sopii minusta varsinaiseksi yleiskajakiksi suorakölilinjaista paremmin, mutta valintahan on maku- ja käyttötottumuskysymys.


Ennen ostopäätöstä kannattaisi kokeilla myös Tideracen Pace-mallit, Wahoo, Point XP18 ja joitakin muita vastaavia, pitkävesilinjaisia kajakkeja. Lopulliseen valintaan vaikuttaa eniten se, miten kajakin ergonomia sopii omalle vartalolle ja hinta kukkarolle. Puolassa valmistettu Raider verottaa tiliä monta muuta kajakkia vähemmän.

2 kommenttia:

  1. Iso kiitos näistä arvioista! Mukava lukea. Oletko päässyt melomaan tuota suomalaista Lettmann Skinneriä, miten se vertautuisi esimerkiksi tähän? Myyntipuheiden perusteella vaikuttaisi nopealta yleiskajakilta.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset. Skinneriä on kehuttu kovasti lähinnä sen suunnittelijan taholta. Muualta en ole kuullut mainintoja enkä ole vielä päässyt/ehtinyt kokeilemaan.
    Kerran tutustuin messuosastolla mallin ensiversioon, ja se vaikutti kiinnostavalta. Vähän vierastin sen monimutkaisen oloista evä/peräsin järjestelmää. Eiköhän tuollaiseen kajakkiin pelkkä yksinkertainen nostoevä olisi ihan riittävä. Mitä vähemmän liikkuvia osia sen parempi käytössä.

    VastaaPoista