maanantai 28. marraskuuta 2011

Melojan iPhone

Meloin marraskuussa Lohjanjärvellä ilman kunnollista karttaa. Kajakin kannella oli yleiskarttana Fillari-GT 1:200 000 ja tarkempana apuvälineenä iPhone vesitiiviissä Dicabac -kotelossa. Tässä muutamia huomioitani iPhonesta melontakäytössä.
Gps näyttää sijainnin nopeasti, mutta melko isossa mittakaavassa. Kuvan kapeikko on noin kolmesataa metriä leveä. Oma sijainti näkyy sinisenä pisteenä kapeikon vasemmassa reunassa.

iPhonen karttaohjelma on toimiva. Puhelin löytää sijainnin nopeasti Googlen kartalla.  Taajamassa navigointi toimii loistavasti. Puhelin tunnistaa tekstistä osoitteen ja näyttää paikan nopeasti kartalta.

Googlen kartta on melojan käyttöön liian niukka. Kartasta puuttuvat kaikki veneilyyn liittyvät tiedot, koska se on tehty maalla liikkuville. Tässä onkin iPhonen suurin puute melontakäytössä. Jos karttapohjana olisi vakkapa Retkikarttta.fi merikartoista puhumattakaan, laite olisi lähes ihanteellinen.

Googlen kartalla pystyy kuitenkin paikantamaan itsensä juuri sillä tarkkuudella, kuin Google näyttää vesialueita. Lohjanjärvellä paikansin itseni Lohjansaaren länsi- ja pohjoispuolella, kun Fillari-GT oli liian suurpiirteinen tarkkaan paikanmääritykseen.
Dicabac-pussi ja paksu neopreeni-hanska vaikeuttavat kosketusnäytön zoomamista.

Dicabac-kotelo mahdollistaa kosketusnäytön käyttämisen kotelon läpi. Kosketus toimii paljain käsin hyvin, parimillisellä neopreeni-hanskalla kohtalaisesti ja kolmemillisellä hanskalla vain vaivoin. Koska gps näyttää oletuksena sijainnin kohtalaisen isossa mittakaavassa, näin Lohjan Isolla selällä sijaintipisteeni ympärillä pelkkää sinistä vettä.

Kolmemillisellä neopreeni-hanskalla mittakaavan väljentäminen kosketusnäyttöä nipistelemällä ei onnistunut. Piti joko meloa lähemmäs rantaa tai riisua työläästi tiukka, märkä hansikas tuulisella, nolla-asteisella selällä. Puhelimen käyttö ei käytännössä onnistu enää kolmemillisellä hansikkaalla.
Kompassin ruusu on sekeä, mutta tekstien luku vaatii viisikymmpiseltä melojalta lukulaseja.

Dicabac –kotelot ovat merkkikohtaisia ja siis hyvin sopivia. iPhone sujahtaa koteloon myös kumikehyksen kanssa. Pussin suu suljetaan minigrip-pussista tutulla, mutta tukevammalla sulkijalla, suu rullataan kanoottipussin tapaan ja suljetaan tarralla. Pussissa on pikalukoin varustettu kaulahihna.
SportTracker on selkeä, monipuolinen ja helppolukuinen. Vasemmasta yläkulmasta hipaisemalla kääntyy esille koko näytön kokoinen kartta.

Dicabac-kotelon näyttöpuoli on kirkas ja taustapuolella on kirkkaat aukot kameralle ja Applen logolle. iPhonen sivussa olevien painikkeiden käyttö onnistuu hyvin pussin läpi. Pussin seinämissä on ilmataskut, joiden on määrä kelluttaa veteen pudonnutta puhelinta.

Kamera ja video toimivat hyvin pussin läpi. Kuvat ovat lähes yhtä selkeitä ja kirkkaita kuin ilman pussia kuvatut. Jälleen ainoa ongelma on paksun hansikkaan kömpelyys laitteen käsittelyssä. Lämpimän veden aikana laite voisi olla melojan monitoimilaite niin kauan kuin virtaa riittää. Saahan saman laitteen kautta mm. tuoreimmat säätiedot tuuli- ja sadekarttoineen ja kaiken mahdollisen netti-tiedon nopeasti.

Asensin iPhoneen CompassApp –ohjelman tarkistaakseni kajakkikompassini eksymän. Kompassiohjelma näyttää suunnan kompassiruusussa ja asteina. Samalla näkyy myös kuljettava nopeus, tosin melko pienellä. Liekö kompassi kalibroitu toiselle mantereelle, koska Suunnon kansikompassin eksymä näytti huomattavan suurelta. Kompassin asetuksia en löytänyt.

Nopeuden ja matkan seuraamiseen sopii hyvin SportTracker. Näytön kirjaimet ovat suuria ja selkeitä. Samalla näytöllä näkyy sijaintitieto kartalla, suorituksen kesto, kuljettu matka, reaaliaikainen nopeus ja keskinopeus. Kartan saa suuremmaksi näytön kulmaa hipaisemalla. Kaikki tiedot tallentuvat ja ovat luettavissa netistä missä tahansa.

Kokeilin aikanaan saman sovelluksen aiempaa versiota Nokian N95:ssä. iPhonessa ohjelma toimii hyvin ja sopii luettavaksi vaikka kajakin kannelta melonnan aikana. Koelenkillä tulin seuranneeksi nopeutta liiankin tiiviisti. Ainakin minulla melonnasta meni sillä tavalla maku, vaikka melontanopeus pysyikin helposti 8,5 kilometrissä.  Minulle melonta on kuitenkin enemmän fiilistä kuin tiedettä tai suoritusta.
Dicabac on pullea, koska sen seinämissä on ilmataskut. Jostain syystä myös Applen logolle on oma ikkunanasa pussin kamerapuolella.

iphone ja Dicabac-kotelo tuntuu toimivalta kokonaisuudelta. iPhone ladattavine ohjelmineen tarjoaa melojalle runsaasti tarpeellista joskin virtaa kuluttavaa tietoa. Päiväretkillä virta riittää hyvin. Pitemmille retkille voi hankkia AA-paristoilla toimivan varavoimalan tai kalliin aurinkopaneelin ja akun. Neljä AA-patteria lataa puhelimen kaksi kertaa täyteen.
Jutun kuvat on otettu ensimmäisenä adventtina Valkjärvellä. Paksu hansikas esti tämän kuvan ottamisen iPhoneen. Kamera ei lauennut, vaikka kuinka hipaisi ja lopuksi puristi. Olisin laittanut kuvat vertailun vuoksi vierekkäin.

Dicabac-pussin täydellinen vedenpitävyys jäi tositilanteessa nähtäväksi, samoin vapaa kelluvuus. Pussissa olevan laitteen käsittely sujuu hyvin alle kaksimillisillä neopreeni-hanskoilla. Voi olla, että ensi kauden lämpimän veden melontani tallentuvat iPhonen kautta suoraan nettiin.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti