torstai 26. toukokuuta 2016

Muovi- vai kuitukajakki retkelle

-->
Retkikajakissa pitää olla riittävästi tilaa ja kantavuutta melojalle ja retkitavaroille. Retkikajakilla pitää pystyä melomaan haluttuun suuntaan kaikenlaisissa tuulissa ilman jatkuvia ohjailuvetoja. Retkikajakilla pitää pystyä ylläpitämään hyvää retkivauhtia. Retkikajakissa pitää pystyä istumaan puutumatta monta tuntia yhteen menoon. Retkikajakin pitäisi olla niin vakaa, että sen kyydissä pysyy silloinkin, kun uni jo painaa silmää eikä sopivaa leiripaikkaa tunnu löytyvän. 
Kajakkien valikoima on tavattoman runsas. Toiset mallit on suunniteltu nopeaan melontaan, toiset aallokkoon. On malleja avomerelle, rannikkovesille, sisävesille, jokiin ja koskiin. Hyvää, joka paikassa kohtalaisesti toimivaa mallia on vaikea löytää.
Muovia vai kuitua? V-, pyöreä vai tasinen pohja? Rokkeria vai ei rokkeria (sivukaarevuutta, ketkaa)? Suoralinjainen muovikajakki on nopeampi kuin käppyrä kuitukajakki. V-pojassa voi olla kulmikkaat kantit (hard shine) tai pyöreät. Keula ja perä voivat olla kantavia tai leikkaavia. Korkea kansi voi olla korkeudestaan huolimatta ergonomisesti hyvä ja matala haitata pystyä melontaa. Muuten hyvä ja mieluinen kajakki voi olla liian kantava, tyhjänä kiikkerä ja tuulelle herkkä. Tai uida kuormattuna kuin vettynyt tukki liian syvällä ja olla siksi raskaasti ohjailtava.
Muovi- vai kuitukajakki

Molemmilla on puolensa. Kuitukajakki on jäykempi, liukkaampi ja kevyempi – siis nopeampi. Muovikajakki kestää kolhuja ja sillä voi kolistella kiviin melko huolimattomasti. Kuitukajakki painaa tyhjänä 20–27 kiloa, samankokoinen muovinen 25–30 kiloa. Oma viikon retkivarustukseni painaa ruokatavaroineen 30–35 kiloa, eli enemmän kuin kajakki. Itse painan enemmän kuin kajakki ja kuorma yhteensä. Retkifillaria hankkiessani mietin, maksanko pari kiloa kevyemmästä fillarista tuplahinnan, karsinko matkatavaroista vai laihdutanko vyötäröltä. Olen keventynyt viisitoista kiloa viimeisen matkafuillarin hankinnasta.

Suomen rannikkoa meloessani en edes miettinyt, meloisinko muovikajakilla. Tein valinnan Tiderace Xplorer L:n, Tahe Greenlandin ja Point 18 XP:n välillä. Meloin Tideracella, koska se on Revalia tilavampi ja sopii ehkä Point XP:tä paremmin aallokkoon. Point XP 18 oli myös kajakkityyppinä minulle vieraampi, mutta olisi varmaan ollut nopein ja tilavin.

Muut pitemmät retkeni olen melonut Tahe Revalilla, mutta viikon mittaiselle Saimaan retkelle olin lähdössä Tahe Greenland T:llä. Greenlandin tavaratilat on matalat, samoin jalkatilat. Säälin lopulta jalkateriäni ja melontakaveriani, joka olisi joutunut ottamaan yhteisen, painavan telttamme kajakkiinsa, ja luovuin matalalla grönlantilaisella retkeilystä.

Vuoksen retkelle lähden muovisella Vortexilla, joka on suunniteltu aivan toisenlaiseen käyttöön – aallokossa puljaamiseen ja lyhyille retkille. Minua kiinnostaa kokeilla, miten tällainen kajakki soveltuu pitemmälle, monipuoliselle reitille.  Melon jokia, pieniä ja suuria selkiä, kanavia ja virtapaikkoja. Voi olla, että joudun kärräämäänkin jollain kanavan sululla. Halusin toiseksi kajakiksi monikäyttöisen, kaikissa vesissä kohtalaisesti toimivan "jeepin". Retkeni jälkeen tiedän, onko Tiderace Vortex sellainen.

Ei haittaa, että sisävesilläkin kajakki sietää aallokkoa. Päijänteen ja luullakseni Saimaankin aallokko voi olla tuulella vaativampi kuin merellä, missä aalto on matalikkoja lukuun ottamatta sisävesiä pitempää. Minulle myötäaallokko on jostain syystä sivu- ja vastatuulta haastavampaa. Vortex surfaa kuulemma hyvin. Parin viikon kuluttua tiedän, kuinka hyvin.

Retkipäivistäni kuluu varsinaiseen melontaan kelistä ja maisemista riippuen seitsemästä kymmeneen tuntia. Valokuvaaminen teettää ylimääräisiä mutkia ja pysähdyksiä. Melontapäivä alkaa varhain ja jatkuu myöhään. Yöunet jäävät lyhyiksi. En ole erityisen nopea meloja. Tässä mielessä on samantekevää, onko keskivauhtini muutama sata metriä tunnissa hitaampi tai nopeampi. Olennaista on kajakin vakaus ja helppo käsiteltävyys kaikissa tilanteissa.

Seuraavan retken teen sitten retkikäyttöön suunnitellulla Skim Beaufortilla.

1 kommentti:

  1. Hei Pekka

    Kiitos blogistasi, löysin sen kun etsin juuri ostamalleni teltalle mallia ja se osottautui samaksi Haltiksi kuin sinulla on. Kirjasi luettuani tämä blogi kertoo lisää itseänikin kiinnostavista aiheista.

    No niin, ihan pari sanaa noista kajakeista. Näin täysin kajakkien kohdalla ummikoksi tunnustautuvalle tämänkertainen teksti osottautuu hieman vaikeaksi ja työlääksi. Teksti ilmeisesti pyrkii valottamaan muovi- ja kuitukajakkien eroa ja erityisesti sinun näkökulmastasi. 2. ja 3. kappale vilisee malleja ja nimiä, mutta niistä ei helposti käy ilmi onko kyseessä kuitu- eli muovikajakki ja siksi teksti jää vähän 'a-haa, vai niin' -osastolle.

    VastaaPoista